Zo ga je goed voorbereid als koper naar een bezichtiging!

Een bezichtiging is spannend, wie weet wordt dit wel je nieuwe thuis. Om te zorgen dat je geen foute keuze maakt, is het belangrijk om voor een bezichtiging goed voorbereid te zijn. We delen graag wat tips met je zodat je op een ontspannen manier rustig naar een bezichtiging gaat.
 

1. Kijk door de huidige inrichting heen

Vaak is het huidige interieur niet zoals je het zelf zou inrichten. Laat je niet afleiden door het meubilair wat er nu instaat of door de stijl. Bekijk de mogelijkheden van de ruimte. Of bedenk hoe jij de woning met jouw stijl en meubilair zou inrichten. Er zijn uiteraard vaak veel mogelijkheden. Zie jij jezelf er al wonen?
 

2. Ontdek en vraag naar de omgeving van de woning

Waar je bij een woning veel aan de binnenkant kunt veranderen om het je eigen smaak te maken, kun je aan de omgeving van de woning weinig veranderen. Verken de buurt van de woning voor of na je bezichtiging. Begin in de straat zelf, om een indruk te krijgen van de buren en de buurt. Tijdens de bezichtiging kun je aan de verkoopmakelaar vragen wie de buren zijn. Fijn om te weten voor bijvoorbeeld het aannemen van een pakketje als je niet thuis bent of het eventueel verzorgen van de planten als je op vakantie bent.

Daarnaast is het ook handig om te weten waar parkeergelegenheid is. Tijdens de bezichtiging kun je aan de makelaar vragen welke parkeergelegenheid voor de bewoners is. Zelf kun je een idee krijgen waar visite kan parkeren indien ze met de auto komen. Het is verder ideaal om een supermarkt en delicatessezaken in de buurt te hebben. Ontdek wat er allemaal in de buurt te vinden is. Zijn er gezellige eetgelegenheden met eventueel leuke terrasjes? Welke andere activiteiten voor in het weekend zijn er te doen?
 

3. Bedenk wat je eigen plannen zijn met de woning

Het is goed om vooraf te bedenken wat zelf je plannen zijn met de woning. Door deze vooraf opgesteld te hebben, kun je tijdens de bezichtiging kijken wat de mogelijkheden zijn. Werk je bijvoorbeeld een aantal dagen thuis, dan is het fijn om ergens in huis je werkplek te kunnen creëren.
 

4. Vraag jezelf af waarom de huidige bewoners gaan verhuizen

Het is altijd goed om aan de makelaar te vragen waarom de huidige bewoners gaan verhuizen. Dat klinkt misschien een beetje gek, maar als het komt door bijvoorbeeld de hoge kosten van het onderhoud van het huis, wil je het wel graag weten. Stel het gaat om groter wonen of een scheiding, dan zijn dat geen redenen voor jou om je zorgen te maken.
 

5. Vraag naar de aandachtspunten van de woning

De verkopend makelaar kan je ook meer vertellen over de aandachtspunten van een woning. Functioneert alles naar behoren voor wat er in de woning achter blijft, zoals in de keuken of badkamer? En wat dien je van de woning binnenkort of op termijn te vervangen? Dit zijn vragen waar je graag antwoord op wilt, zodat je van tevoren precies weet wat je te wachten staat.
 

6. De opleverdatum

Ook interessant is de opleverdatum: wanneer willen de verkopers de woning verlaten? Stel ze willen snel opleveren omdat ze al een nieuwe woning hebben, dan kun je daar zelf al rekening mee houden. In veel gevallen is het als koper verstandig je flexibel op te stellen, zo weet je zeker dat dit niet de reden van afwijzing kan zijn.
 

7. Denk aan je (maandelijkse) kosten

Bij het kopen van een woning is niet alleen het aankoopbedrag kosten die je te wachten staan. Eenmalige kosten die extra komen bij het kopen van een woning zijn: overdrachtsbelasting, notariskosten en inschrijving kadaster. Heb je een hypotheek nodig? Dan komen er nog extra kosten bij, denk aan: notariskosten voor het opmaken van de hypotheekakte, kosten voor de hypotheekadviseur en eventueel taxatiekosten. Een voordeel is wel dat deze kosten meestal aftrekbaar zijn van de inkomstenbelasting indien het je eigen woning betreft. Deze bijkomende kosten noemen we ook wel “kosten koper”.

Daarnaast zijn er nog algemene vaste kosten per maand: hypotheekkosten indien je een hypotheek hebt, water/gas en elektra, verzekeringen, VvE kosten, gemeentelijke belastingen, abonnementen en natuurlijk je eigen leefkosten. Al deze kosten ziet men nog weleens over het hoofd. Het is belangrijk om deze kosten in gedachten te houden bij het opstellen van een bieding.

Het volgende onderdeel is alleen van toepassing bij een appartement:
 

8. Vraag naar de VvE

Bij het kopen van een appartement krijg je te maken met de Vereniging van Eigenaren (VvE). Het is interessant om te weten wat de maandelijkse kosten zijn, wat er nu in de kas zit en welke grote uitgaven er al zijn gedaan en welke nog op de planning staan. Dit geeft een indicatie hoe actief de VvE is.

AVT Makelaars staat voor je klaar en beantwoordt graag alle vragen die je hebt betreffende ons woningaanbod. Ben je geïnteresseerd in een of meerdere van onze woningen? Of heb je een aankoopmakelaar in Amsterdam en omgeving nodig? Twijfel dan niet contact met ons op te nemen. We gaan graag met je op pad!
 

Lees ook onze andere blogs:


Waarom september dé maand is om jouw huis te verkopen - AVT Makelaars      Waarom een aankoopmakelaar cruciaal is bij het kopen van je droomhuis - AVT Makelaars      Fijne tips voor het kopen van een woning in de huidige woningmarkt - AVT Makelaars       5 redenen waarom de NVM Open Huizen Dag een 'Must-Do' is voor elke huizenverkoper - AVT Makelaars